EL CAMINO spanyol kifejezés - jelentése: AZ ÚT

Mindenki úton van: megszületünk, meghalunk és közben úton vagyunk. Úton van a 80 éves parasztbácsi, aki sohasem hagyta el a faluja határát, és úton van a világutazó, aki reggelente azon töpreng, hogy éppen melyik városban ébredt. Ezekről az utakról nem készíthetők még GPS segítségével sem térképek, ezek az utak belőlünk indulnak és hozzánk érkeznek. És az úton alakulunk, változunk, sírunk és nevetünk, szeretünk és gyűlölünk, erősödünk és gyengülünk, sebeket adunk és kapunk, haragszunk és megbocsájtunk...

Vagyunk néhányan (már ami a világ népességéhez viszonyított arányt jelzi), akik úgy érezzük: be kell járni egy másik utat is, ami fizikailag is jól behatárolható - ez az út az

EL CAMINO


2010. aug. 21.

Diashow az útról

Megszületett, tulajdonképpen eddig csak időm nem volt az összeállításához.








Buen Camino az ÚTon levőknek!


Ahogy a híradókban szokás

MOST ÉRKEZETT

ETUS 20 km-re van Santiago De Compostelatól - HOLNAP MEGÉRKEZIK!
ISTEN ÉLTESSEN!

2010. aug. 19.

Visszatekintés

Beszélgetek a barátaimmal...eltelt három hónap a hazaérkezés óta. Kezd kikristályosodni az út lényege. Érdekes, lassan-lassan megfogalmazódnak bennem az összegzések, egyre tisztább következtetéseket tudok kimondani.

Amikor hazaérkeztem, szinte eufórikus állapotban voltam. Az élmény háttérbe szorította a racionális helyzetértékelést. Aztán az idő múlásával (és a blog egyes fejezeteinek újraolvasásával) egyre inkább tisztult a kép. Az érdeklődő és értő baráti figyelem segített abban, hogy valódi következtetésekre jussak... Melyek is ezek?

- amikor elindultam az útra - bármennyire is nem a teljesítmény orientált - mégis úgy éreztem, hogy amire készülök, amit végig szeretnék vinni, nem hétköznapi teljesítmény. Mindannyian egoisták vagyunk kicsit...talán még a teljesítmény ünneplése is bevillant...
...az út harmada tájékán, amikor visszagondoltam az előbb megfogalmazottakra, elszégyelltem magam. Miért lennék különb bárkinél? Akik körülöttem vannak, valamennyien ugyanazt az utat teszik meg! Nem vagyok különleges! Egy vagyok a sok között...
A pozicionálásommmal soha többet nem volt gond :-)



- a sorban következő az illő alázat...Napról napra újra indulsz, térképszelvényen látod az előtted levő utat. Ez az út elején hangsúlyosan így van (később már csak nagyoltan érdekes, az út metszete szinte nem is számít). Mindig az előző napi terhelés alapján próbálsz prognosztizálni az előtted álló feladat nehézségére... Minden nap nagyot tévedsz! Egy térkép nem mutatja meg a harántköves leereszkedőt, a port, a rövid szakaszokon belül ismétlődő szintkülönbségeket. Hol nehezebbnek, hol könnyebbnek itéled meg a napi rád váró szakaszt. Talán szintén az út harmada tájékán hagyod abba az előjelzések készítését. Tudod, hogy ami előtted van, le fogod győzni. Már nem osztod kis szakaszokra (könnyű/nehéz), már csak kezdet van és vég, a test üzenete a pihenésre (és akkor cipő és zokni le, masszír és levegőztetés), majd újult erővel előre.
Ezután az út minden emelkedőjét, lejtőjét, kövezését, agyagját...elfogadod, nem minősíted és nem kűzdessz feleslegesen ellene.



Az út harmadától zarándok vagy!

Buen Camino az ÚTon levőknek!

2010. aug. 17.

Élek, vagyok, gondolkodom...

Ahogy a címben is jelzem... nem könnyű!
Újrakezdem az életem... ez mennyiben Camino? Nagyon..minden, ami velem történik, viseli az Út nyomát. Találkoztam olyanokkal, akik nem hisznek benne. Lehet, de ma már más irányt vett az útunk. Ők valamerre..én a szokásos úton. Találkoztam olyan régi Baráttal (és itt a nő és férfi nem különbség), aki nem kérdőjelezte meg az út üzenetét: velük napi kapcsolatban vagyok.
Várom a szeptemberi klubtalálkozást... Katival (a májusival :-) ) már skype-on beszélgettünk, de azért a való élet más. (Azért nagyon aranyos, kedves pszch... - na majd legközelebb - doktornéni benyomását keltette).
Hazaérkezésem után nagyon másként látok dolgokat. Persze.. válás,..újrakezdés..
Nem, nem ilyen szempontból. Az előbbi...nos az az én ügyem.
Sokkal inkább az emberi kapcsolatok. Ma már egyértelműen először mögé nézek...azután nyilvánulok meg.
Nem szeretnék senkit bántani, csak akkor, ha más mód nincs...de az esetek 90 %-ban van!

Jön a szeptember! Nekem a gyaloglás újrakezdése. Alig várom már...nem tudom, hogy átélem-e újra a zarándoklás örömét és felszabadultságát?

Jó utat Nektek: József, Etelka...Tamás, Enzo...most már nagyon irigyellek Benneteket!
Nem megyek el mégegyszer! Csoda csak egyszer van!
Jó visszaemlékezni..

Nézd meg a szobám falán kialakított Camino emlékhelyet...
A Credencial...az indulási (SJPP) és a megérkezési (Santiago de Compostela) pecsét, a Pireneusokban, és Fisterraban készült kép...nekem minden benne van!



Buen Camino az ÚTon levőknek! Sünikoca (Zoltán)