EL CAMINO spanyol kifejezés - jelentése: AZ ÚT

Mindenki úton van: megszületünk, meghalunk és közben úton vagyunk. Úton van a 80 éves parasztbácsi, aki sohasem hagyta el a faluja határát, és úton van a világutazó, aki reggelente azon töpreng, hogy éppen melyik városban ébredt. Ezekről az utakról nem készíthetők még GPS segítségével sem térképek, ezek az utak belőlünk indulnak és hozzánk érkeznek. És az úton alakulunk, változunk, sírunk és nevetünk, szeretünk és gyűlölünk, erősödünk és gyengülünk, sebeket adunk és kapunk, haragszunk és megbocsájtunk...

Vagyunk néhányan (már ami a világ népességéhez viszonyított arányt jelzi), akik úgy érezzük: be kell járni egy másik utat is, ami fizikailag is jól behatárolható - ez az út az

EL CAMINO


2010. márc. 7.

A felszerelés II.

Elkezdtem összegyűjteni a tervezett felszerelési tárgyakat. Mint informatikával (is) foglalkozó ember, "természetesen" excel táblázatba gyűjtöttem a lehetséges utitársakat, úgy, hogy valamennyit lemértem konyhai mérlegen. Külön oszlopban gyűjtöttem a hátizsákba szánt mennyiségeket, így modellezhetem a mindenkori hátizsáksúlyt. Mivel még nem dőlt el véglegesen a "mi marad, mi jön" kérdése, így egyszerűbb a kalkuláció. Az alábbiakban látszik a táblám (katt a táblázatra a nagyobb képért!):



Most azokkal a felszerelési tárgyakkal foglalkozok, amelyek segíthetik az utat, esetleg a beszámoló elkészítését támogathatják. Természetesen csak annak lesz létjogosultsága, amelyik "befér" a szigorú súlykorlátozásba.

1. Lépésszámláló Alarm (hangriasztós)
Ez vajon mi a ... szükséges? Tudni szeretném, hogy hányat lépek? Nem, praktikusabb oka van. A lépésszámláló alapfunkcióján túl hatékony védelmi lehetőség is, ahogy a leírásában is olvasható:
"Egy igazán hasznos segítség azoknak, akik sokat sétálnak magányosan, futnak erdőben vagy a tereken. A kis műszer megmondja hányat lépett, mennyit futott, (távolságban és időben) és milyen gyorsan, mennyi kalóriát égetett el, és ha szükséges egy 105dB-es hangriasztó segít elűzni a támadó ebeket, vagy a rókát. Vagy figyelmeztet ha sátrazás esetén el akarják kötni a sátron kívül elhelyezett kerékpárt illetéktelenek. A beépített mozgásszűrő megakadályozza a test egyéb elmozdulásaiból és „rossz lépésekből adódó többletmérést. A háttérvilágítás segítségével akár este is használható"
Tehát azonkívül, hogy kóbor kutyák ellen is jó, a hátizsák védelmére is felhasználható (ezt le fogom tesztelni!).



2. Fényképezőgép
Azt hiszem, ez nem kérdés, igazából a dilemma a kicsi könnyű, vagy a kicsit nagyobb tudású, de nem csokiszelet formájú és méretű. Én az utóbbi mellett döntöttem, remélem látszani fog a képek minőségén.



3. Turista GPS (Garmin Etrex Legend)
Nem, nem gondolom, hogy enélkül a technika nélkül elvesznék. Az elmúlt évszázadok is nyugodtan teltek enélkül. Amiért bekerült a potenciális utazók közé, az a pontos adminisztrálás. Képes arra, hogy megadja a mindenkori mozgási- és állásidőt, sebességet, amegtett utat. Ha egy jól dokumentált (és technikailag is használható) beszámolót akarnék valamikor készíteni (?), nagy segítséget jelenthetne. Még eldöntöm...



4. PDA - tenyérszámítógép
Ugyanaz igaz rá, mint a GPS-re. Feltölthetek térképeket, az úton történt eseményeket, megfigyeléseket és érdekességeket a térképre "rajzolva" pozicionálhatom, miközben rámondhatom a fontosnak tartott infót. Itthoni feldolgozást nagyban könnyítené. Még eldöntöm kategória.



5. MP4 - Philips SA5285BT
Azt hiszem, hogy a technikai eszközök ilyen egymásután történő felsorolása rossz fényt vet rám az úttal kapcsolatban. Mintha képtelen lennék ezek nélkül élni. Az előzőek még csak-csak gondolhatja az olvasó, de szórakoztatás a Caminora? Miért kell mégis ez az eszköz?
Mivel képet, filmet és hangot is képes tárolni és visszaadni, ezen őrzöm a szeretteim képét, akikből erőt meríthetek az úton. Ezen viszem annak a képét és hangját, aki ezen a Földön nem látható és nem hallható számomra. És végül ezen az úton szeretném meghallgatni a Bibliát, amire régóta készülök.



6. Mozgásszervi segédeszközök
Na ezt jól kitaláltam. Térd-, boka- és csuklóvédő neoprén található ebben a csomagban, súlyuk kicsi, de nagy segítséget jelenthetnek.

 

  

 


7. Övtáska + kulacs
Annak érdekében, hogy ne kelljen folyton zsákot bontani, a legszükségesebb dolgok az övtáskában kapnak helyet. Itt található egy kisebb kulacs is, melyet a hátul levő termoszos kulacsból lehet utántölteni. Amiért meg a termoszos praktikus, azt idézem a leírásból: "4 óra alatt melegszik 4-ről 18°C-ra, 30°-os környezeti hőmérsékleten." Természetesen csak 1 db, de nem találtam szimpla képet. :-))





8. Kanálgép
Ez a honvédségi kifejezés a kanál-kés-villa-konzerv és sörnyitó együttest takarja, létjogosultsága nem kérdéses. (Bár vannak könnyű műanyagból is, de én attól brrr....)



9. Fejlámpa
Caminot megjártak mindig kiemelik a reggeli készülődéshez szükséges lámpát. Még nem döntöttem el, hogy az alábbi 4 állású, vagy egy egyszerű legyen, esetleg egy pici kézi...
Tapasztaltak javaslatait szívesen fogadom.



10. Ceruzaakkuk
Szinte minden elektromos eszköz ceruzaelemet vagy akkut használ. Én egy tippet osztanék meg: a SANYO eneloop akkuiról azt mondják, hogy hihetetlenül jól tartja a töltöttségét (a leírás szerint 500 digitális kép készíthető egy feltöltéssel). Én rövidesen nyúzótesztnek vetem alá, nem csak fotózok, hanem zoomolok és vakuzok is - meglátjuk, hogy mit mutat. Remélem beválik, és kevesebbet kell a töltéssel bajmolódni.

5 megjegyzés:

  1. Lámpa: A Decathlonban kapható kicsi Frendo dinamós lámpát ajánlom. 3 funkció (derengőfény, fényszóró, villogó) kicsi és nem kell hozzá elem.
    Javaslom egy könnyű kerékpáros kesztyű alkalmazását is. Én sem gondoltam, de bot képes feltörni az ember kezét.
    Még a mozgásszerveknél maradva. Nagyon fontos a sebtapaszok beszerzése. Vékony kivitelű, lélegző formátum jó az elkerülhetetlen vízhólyagok ellen. Biztostű kiszúrni a hólyagot, Betadine csepp a fertőtlenítés miatt, tapasz a védelemhez. Csak vigyázni kell, hogy az ember ne úgy nézzen ki mint Gorcsev Iván ellenfele Lingström báró!

    VálaszTörlés
  2. Jogos: a dinamós lámpa megvan, a kesztyű megvan. A héten beszerzem a "pótbőröket".

    VálaszTörlés
  3. A többit és a "lelki" felkészítést majd szóban.

    VálaszTörlés
  4. Számolgatom a súlyt.
    Ha a kulacsot teletöltjük már 7 kilónál járunk.
    Nem látom a papucsot, ami nagyon fontos. (a szobába nem mennek be cipőbe. Ez praktikus megoldás)
    Nem látom miben alszol. (én egy külön lenge alsót vittem erre a célra, de ha hideg van egy poló is elkel)
    Szükség lenne valami könnyű cipőre is. Egész nap gürcölsz a cipőben, ha este, délután várost nézni támad kedved, arra jó egy könnyű edzőcipő szerűség. Ez pihentető a lábadnak s a cipőnek is. (nem is beszélve arról, hogy ha a cipő szétázik valamikor száradnia is kell. Ha esik az eső se cipő se ruha szárítási lehetőség nem nagyon adódik)
    Mosni is kell valahogy. Én ezt úgy oldottam meg, hogy nem tusfürdőt hanem szappant vittem magammal. Azzal fürödni és mosni is lehet, s könnyű is. (dezodorom nem volt, nem is igényelte senki)
    Lesz jó idő is, akkor a kabát a zsákon van, s az is súlynak számít.
    Nem számoltuk még a segédeszközöket (fásli, fertőtlenítő, hintőpor, csipesz, kencék, stb.) sem, s már 9 kilónál is vagyunk. Ajjaj!!! Nehéz a döntés!

    VálaszTörlés
  5. A papucs már megvan. Pár dekás kínai műremek - tusoláshoz jó lesz, legfeljebb ez lesz az egyik égő darab az óceán partján. A délutáni lábbeli latolgatós beszerzés alatt: vászoncipő, vagy szandál. A súly a meghatározó. Az összes holmi selejtezőt tart a bejutásért: nincsenek bérelt helyek!

    VálaszTörlés