EL CAMINO spanyol kifejezés - jelentése: AZ ÚT

Mindenki úton van: megszületünk, meghalunk és közben úton vagyunk. Úton van a 80 éves parasztbácsi, aki sohasem hagyta el a faluja határát, és úton van a világutazó, aki reggelente azon töpreng, hogy éppen melyik városban ébredt. Ezekről az utakról nem készíthetők még GPS segítségével sem térképek, ezek az utak belőlünk indulnak és hozzánk érkeznek. És az úton alakulunk, változunk, sírunk és nevetünk, szeretünk és gyűlölünk, erősödünk és gyengülünk, sebeket adunk és kapunk, haragszunk és megbocsájtunk...

Vagyunk néhányan (már ami a világ népességéhez viszonyított arányt jelzi), akik úgy érezzük: be kell járni egy másik utat is, ami fizikailag is jól behatárolható - ez az út az

EL CAMINO


2010. ápr. 13.

Álmatlanul

Egy órája forgolódom az ágyamban. Odakinn vigasztalanul esik az eső. Fejben folytatom a hátizsák leltározást, míg el nem döntöm, hogy kár az alvással próbálkozni - nagyon éber vagyok.

Már csak x-et kell aludni. Gyerekkoromban mindig így számoltam ki a várt kellemes történés idejét. Igen, már csak egyet kell aludni, és elindulok.

Az ellenőrzőlistámon sokasodnak a kipipálások. Eszközök feltöltve, ruhák öszehajtogatva, igazolványok összekészítve - várják az indulást. Ma délután rövidre vágatom a hajam - már csak ennyi maradt a személyes tervezett készülődés listáján - és én is készen állok.

Mi hiányzik még? Már csak egy dolgot kell előkészítenem, ami az út - számomra legfontosabb - motívumához szükséges. Az út második felében található az 1504 m magasan levő Cruz de Ferro - a vaskereszt.



Ez nem is egy komplett magas vaskereszt, hanem egy magas faoszlop tetején található egy vasból készített kereszt. A zarándokok itt teszik le "életük terhét". Ezt általában egy-egy kavics, vagy kő jelképezi, amit eddig hoznak, itt a kereszt alá letéve "megszabadulnak" mindattól, ami a lelküket nyomja.



Egyre többen visznek tárgyakat, fényképeket. Ezeket az oszlopra helyezik el.



Én ma délután elhelyezem a hátizsákomban ezt a súlyt...a mérlegeléskor szinte érzékelhetetlen lesz...az út végére remélem megkönnyebbülést hoz.

7 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán!
    JÓ utat :)
    Árpád

    VálaszTörlés
  2. Kedves Árpád!

    Köszönöm!

    Zoltán

    VálaszTörlés
  3. Cruz de Ferro... Hajdanán én is elhelyeztem lélekterhelő köveimet a keresztnél. A zsák nem lett könnyebb, de a lelkem igen. Könnyebb az út ha elengedjük azt akit el kell, könnyebb az út, ha lelkünkről legördülnek a súlyok. Mire odaérsz szívedben nyugalommal tudod elengedni terheid. Más ember leszel.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm...Csaba..hiszek Neked.

    Zoltán

    VálaszTörlés
  5. Szia Zoli!
    Jó utat kívánok neked!
    Vigyázz magadra!
    Üdv: Németh Bálint

    VálaszTörlés
  6. Szia Zoli! Jó utat,kitartást,erőt a testnek és a léleknek! Üdv.Feri.

    VálaszTörlés
  7. Találd meg amiért indultál...
    Sokat gondolok rád, jó utat!
    Szipi

    VálaszTörlés