EL CAMINO spanyol kifejezés - jelentése: AZ ÚT

Mindenki úton van: megszületünk, meghalunk és közben úton vagyunk. Úton van a 80 éves parasztbácsi, aki sohasem hagyta el a faluja határát, és úton van a világutazó, aki reggelente azon töpreng, hogy éppen melyik városban ébredt. Ezekről az utakról nem készíthetők még GPS segítségével sem térképek, ezek az utak belőlünk indulnak és hozzánk érkeznek. És az úton alakulunk, változunk, sírunk és nevetünk, szeretünk és gyűlölünk, erősödünk és gyengülünk, sebeket adunk és kapunk, haragszunk és megbocsájtunk...

Vagyunk néhányan (már ami a világ népességéhez viszonyított arányt jelzi), akik úgy érezzük: be kell járni egy másik utat is, ami fizikailag is jól behatárolható - ez az út az

EL CAMINO


2010. ápr. 14.

Elindulok...

A hátizsák kigömbölyödve áll a sarokban. Egy rekesze van már csak nyitva - az utolsó pillanatos dolgoknak. 10 kg körül járok, ebben vannak fogyó dolgok, melyek az idő múlásával átadják energiájukat vagy szolgáltatásukat (csokik, krémek, tusfürdő), és biztosan vannak olyanok is, amelyek egyszerűen ottmaradnak valamelyik zarándokszálláson - tehercsökkentés okán. Meghoztam az első áldozatokat: fényképezőtáska, egy garnitúra akku és adatkábelek biztosan nem jönnek. A fényképező bekerült a hálózsákba - elvégre ő birtokolja a + 0,7 kg-ot -, így kutyakötelessége vigyázni rá :-)
A fényképek gépretöltésén kívül más adatkapcsolatra nem készülök - eldőlt, hogy a technika háttérbe szorul.



A mai éjszakám meglepően jól telt. Átudtam, és a normál rend szerint ébredtem 4 óra után. Azóta viszont hol fázom, hol melegem van. Teljesen felpörögtem, ezerszer átnézem az ellenőrzőlistát - természetesen pillanatnyilag fogalmam sincs, hogy melyik zsákocskát melyik rekeszbe tettem. Persze a használat során ez majd rutinná válik...
Apropo zsákocska: az Auchanban vettem úti tároló zsákokat. Méretük 30x40 ill. 24x30. Zsinóros zárással készültek, nem zörgősek. Ezekre kerültek a jól tapadó, vízhatlan cimkék (köszi Arkangyal!), és feliratozva képeztem egységcsomagokat (EÜ, papucs+szandál, esőkabát...).Így került a hátizsákba, most megpróbáltam valamilyen logika szerint elhelyezni, de a tapasztalatok biztosan átírják kicsit - aztán könnyen kezelhetővé válik a szisztéma.

Az érzékeny búcsú...

Igen ez is eljött. Megvallom, kis tartás van bennem, ami eddig nem volt. Azt gondolom ez természetes. Ugyanakkor ma reggel átgondoltam az elmúlt évemet - a kapcsolataim alakulását.

Sokan, sokféle módon erősítettek elhatározásomban. Szülők és rokonok, barátok és barátnők, szomszédok és ismerősök, iskolatársak és munkatársak, a Caminosok közössége... mind-mind mellettem voltak.



Köszönöm Nektek!

4 megjegyzés:

  1. Zoltán tegnap délelőtt elindult. ma 17 óra körül megérkezett SJPP-be. Szállása van, s miután a hospitaleroval kölcsönösen kimerítették orosz szókincsüket aludni tért.
    Holnap nehéz nap vár rá. Szurkolok neki, mert ez a legkeményebb próba.

    VálaszTörlés
  2. Előző megjegyzésem valami ok miatt nem jelent meg, ezért próbálom megismételni.
    Zoltán tegnap délelőtt elindult, s ma 17 óra körül megérkezett SJPP-be.
    Fürdés, mosás, s miután kicserélték összes orosz szókincsüket a hospitaleroval aludni tért.
    Holnap nehéz napja lesz. Szurkoljunk neki. A holnapi a legnehezebb próba. (elvileg)

    VálaszTörlés
  3. A mai szakasz Saint Jean Pied De Porttól Roncesvallesig tart. 28 kilométer nagyon kemény terepen. A dolgot nehezíti, hogy szállás útközben csak egy van 5 km-re SJPP-től. Tehát valaki vagy megáll 5 km után, ami kicsit kevés a tervekhez képest, vagy végigküzdi a hegyes 28 km-t.
    Este várom a híradást.

    VálaszTörlés
  4. Zoltán ma 10 órát gyalogolt. ) órát felfelé, egyet lefelé. 1460 méter magasra jutott és 1390 méter szintkülönbséget küzdött le, de átkelt a Pireneusokon.
    Ez volt az egyik legnehezebb próba. Holnap érezni fogja lábában a mai napot, de megy, mert várja az út.

    VálaszTörlés