EL CAMINO spanyol kifejezés - jelentése: AZ ÚT

Mindenki úton van: megszületünk, meghalunk és közben úton vagyunk. Úton van a 80 éves parasztbácsi, aki sohasem hagyta el a faluja határát, és úton van a világutazó, aki reggelente azon töpreng, hogy éppen melyik városban ébredt. Ezekről az utakról nem készíthetők még GPS segítségével sem térképek, ezek az utak belőlünk indulnak és hozzánk érkeznek. És az úton alakulunk, változunk, sírunk és nevetünk, szeretünk és gyűlölünk, erősödünk és gyengülünk, sebeket adunk és kapunk, haragszunk és megbocsájtunk...

Vagyunk néhányan (már ami a világ népességéhez viszonyított arányt jelzi), akik úgy érezzük: be kell járni egy másik utat is, ami fizikailag is jól behatárolható - ez az út az

EL CAMINO


2010. ápr. 30.

Carrion De Los Condes

Ma idaig jutottam, most egy Barban ulok, megettem a kolbaszos szendvicsemet, es eppen egy korso SanMiguel tarsasagaban irok. Ma az apacaknal alszom ( keretik a fiatal kollegaktol nem felreerteni), ok tartjak fenn a foteren levo templom melletti alberguet. A menetrend szerint lesz esti mise, valamint utanna kozos vacsora. Ez multkor is nagyon tetszett, holnap beszamolok rola. Maga a szallas azert nem annyira puritan, mint a multkori volt.

A mai utrol azt hiszem nehany sorban be tudok szamolni. Latszolag konnyu, mivel sik videken vezet, de valojaban alig birtam ideerni. A talpaim, a bokaim es a terdeim teljesen keszen vannak. Ugyanis nagyon okos emberek kitalaltak, hogy a Meseta agyagjaba folyami kavicsot hengerelnek, igy alakitjak ki a zarandokutat. Utoljara Kehidakustyanban volt reszem szauna utan a hideg vizben ilyen talpmasszazsban. Csakhogy itt vagy husz kilometert kellett igy mennem (Fromistatol ilyen volt). Minden kovet kulon lehet erezni. A tajban fa nem nagyon talalhato :-) , ha megis, akkor bujt el eppen a nap... Szoval jo, hogy megerkeztem. Egyebkent az utikonyvek is kulon megemlekeznek errol a balul sikerult utkialakitasrol.

Par szot szolnek a nehany nappal ezelott felmerult "kik zarandokolnak?" kerdeshez. Megvallom oszinten - bar nem kotnem semmifele elozetes dologhoz - de valahogy jo lenne kettevalasztani az elmelyult gyaloglast (ne nevezzuk zarandoklatnak, lehet, hogy van aki maskent eli ezt meg), es a tomeges, buli-, kampany- es turistaszeru latogatast.

Nincs bajom senkivel, de az uton mar en is szamtalanszor szembesultem ezek arnyoldalaival.

Peldaul: fiatal helyiek egy tornacipoben, nagy hangzavarral, nehanyan kis kerekparos hatizsakkal "ezerrel" elhuznak mellettem az uton - majd meg haromszor. Ugyanis a koztes telepuleseken sorozes...

Francia csoport - jol lathato kituzovel, habos ruhaban "zarandokol". A faluban a busz nagy dudaszoval keresi a megfaradt vandorokat.

A fiatal ertelmiseginek tuno uriember piciny kis zsakjaval setal, majd a kovetkezo telepulesen bemegy a szallodaba, kivalasztja a holnapi ruhat, mellyel ismet setal nehany kilometert.

...

Szoval lehetne meg peldakat irni, nem duhit mar fel, eloszor nagyon meglepett, ma mar sok mindent maskent kezelek. Kivul akarok (es eddig tudok is) maradni abbol, hogy ezeket magam szamara megoldando, vagy csak feldolgozando kerdeskent kezeljem. De ugy erzem, hogy hosszutavon jobb lenne, ha nem keveredne a ket dolog: turizmus es evszazados hagyomanyon alapulo zarandoklat vagy elmelyules.

Most pedig jon a hetvege: hurra lehet lazitani! 20-30 km? Na majd meglatjuk a lazitas fokat. Mindenesetre ma reggel meg a hold segitett eligazodni (itt 7 utan pirkad).

2 megjegyzés:

  1. Először a helyzetjelentés.
    382:411 Nemsokára vezetünk.
    S akkor a megjegyzés. A kósza népek bizony zavarók. Az úton mindenkinek joga van menni. Nálunk a fiatalok a cseszneki várnál üvöltöznek. S az utolsó 100 km-en ezek a lézengő ritterek tömegesek lesznek.
    Nézzük alázattal. Ha nem zavarnak azt csinálnak amit akarnak. S ha akarjuk nem zavarnak.
    Azt hiszem legközelebb a vallásosságról ejtek néhány szót. Kiváncsi vagyok, abból milyen vihar lesz.
    Zoli, ha fáj valami inkább lazíts egy kicsit! Nem szabad túlterhelni a szervezetet.
    Buen camino!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ma végre le tudtam ülni, elolvasni az eseményeket! Gondolatban egy kicsit oda képzeltem magam, a helyedbe: biztosan új emberként fogsz haza térni, ennyi kemény, de gyönyörű nap után. Szépen haladsz, nagyon izgalmas és fárasztó lehet, de megéri! Főleg a léleknek!
    Kis barátnőmmel ma névnapoztunk egy nagyot, örültem a találkozásnak! Hatalmasat nőt, már kész kis hölgy, egy tündérke!
    Sok sikert kívánok továbbra is!

    Klaudia

    VálaszTörlés